Divčibare, poznato planinsko mesto i ski cenar, nalaze se na planini Maljen na 120 km jugozapadno od Beograda I 200 km od Novog sada. Leže na nadmorskoj visini od 980 do 1104 m.

Kao turističko mesto sa  izuzetnim klimatskim pogodnostima za boravak gostiju svih uzrasta, još od daleke 1921. god, ka je počeo organizovan razvoj turizma, predstavlja mesto za odmor i boravak mnogobrojnih turista.

S obzirom na odlične gografske predispozicije tj blizinu velikm urbanima centrima  u zimskim mesecima predstavlja odlino mesto za skijanje I uživanje na snegu.

Karakteristike vazduha I brojne klimatske pogodnosti predstavljaju dovoljan razlog za veliko interesovanje gostiju za boravak na Divčibarama tokom cele godine.

 

Divčibare, decenijama unazad, predstavljaju idealnu destinaciju za smeštaj najmađih odnosno dece od predškolskog  I školskog uzrasta uzrasta , kao I mlađih sportista.

 

Boravak na Divčibarama pruža idelane mogućnosti za odmor, relaksaciju, uživanje u prirodi, bezprekornom vazduhu…

U toku boravka na Divčibarama preporučujemo  da obavezno obiđete neke od planisnkih vrhova i to Crni vrh ( 1099mnv ), Golubac ( 1076 mnv ), Sražaru ( 1067 mnv ), veliku pleć, Vidikovac, Ljuti krš,… Vrlo lepa a ne previše naporna je i šetnja do divčibarskog jezera.

Poseta Hramu Sv. Pantelejmona se podrazumeva, kao mesto gde svaki turista može da oseti i duhovni život ovog mesta. Sveti Pantelejom se obeležava 09.avgutsa kada se odražava i velika crkvena slava, divćibarkog zaštitinika.

Svi posetioci mogu kupiti domaće proizdoe i proizvode iz domaće radinosti na pijaci na Divčibarama , koja se nalazi u centru pored mini marketa „ Pepa “.

 

Za one koji vole aktivniji odmor, Divčibare predstavljaju idealno mesto za smeštaj , jer u prečniku od 40 km, se nalazi prava riznica turističkih-kulturno-instorijskih znamenitosti ovog dela Zapadne Srbije.

Na samo 38 km, nalazi se Valjevom gde možete da posetite Narodni muzej grada Valjeva ( Muzej je 2008. godine proglašen za najbolji muzej u Srbiji ), zatim Muselimov konak ( najstarija zgrada u Valjevu sa stalnom muzejkom postavku vezanom za I i II Srpki ustanak ), Kula Nenadovića, Sponeki seči kneževa, Sponeik Vojvodi Živojimu Mišiću, Sponeki Srpskom pesništvu u liku Desanke Maksimović, Tešnjar ( valjevsku čaršiju iz turskog doba ),. Na svega 11 km od Valjeva prema Šabcu nalazi se Brankovina sa kulturno-istorijskim kompleksom posvećenim Desanki Maksimović i Nenadovićima.

Na 10-tak minuta vožnje od Centra Valjeva dolazite do Manastira Lelić gde počivaju mištu Sv Vladike Nikolaja Velimirović i  manastir Ćelije gde je sahranjen Sv Justin, čiji se grob nalazi u dvorištu crkve.

Na svega 30-tak km od Divčibara je i selo Struganik, rodno mesto vojvode Živojina Mišića.

Podno južnih padina planine Maljen, tačnije na 30-om km od Divčibara, nalazi se rodno mesto Knjaza Miloša, selo Gornja Dobrinja.

Na 40 km od Divčibara nalazi se Srpska sveta gora tačnije Ovčarsko-kablarska klisura sa desetinom manastira ( Homolje, Preobreženje, Sv Trojice, Sretenje …. )…